Let op! Schakel prive/incognito modus uit om gebruik te maken van de webshop.
  • 100 dagen bedenktijd
  • Niet goed geld terug
  • Gratis verzending vanaf €100,-

Welke driewieler is de beste keuze?

Driewielers zijn ideaal om langer mobiel te blijven met de fiets. Met een driewieler gaat het op- en afstappen makkelijker en heb je meer stabiliteit. Wil jij graag een driewieler kopen en vraag je jezelf af wat de beste keuze is? De fietsen bestaan in heel wat verschillende uitvoeringen, waardoor je veel mogelijkheden hebt om uit te kiezen. Het is belangrijk om de juiste keuze te maken om te zorgen voor comfort, veiligheid en plezier tijdens het rijden. In dit artikel ontdek je welke soorten driewielers er allemaal zijn en welke kenmerken ze hebben. 

De voordelen van een driewieler

Driewielers bieden verschillende voordelen ten opzichte van traditionele tweewielers:

 

Stabiliteit: doordat een driewieler twee wielen naast elkaar heeft, staat deze zeer stabiel op de weg en valt hij niet om. Hierdoor hoef je de fiets niet zelf overeind te houden bij het op en af stappen, maar kun je jezelf vasthouden. Modellen met een lage zit en rugleuning geven extra stabiliteit aan het lichaam op de fiets.

 

Beter evenwicht: met een driewieler kun je genieten van fietsen zonder je zorgen te hoeven maken over evenwicht verliezen of vallen. 

 

Minder vaak op- en afstappen: wanneer je stilstaat kun je gewoon op de fiets blijven zitten, waardoor je minder vaak moet op- en afstappen. Tijdens het fietsen hoef je bovendien het evenwicht niet meer te bewaren.

 

Aanpassingen mogelijk: er kunnen allerlei aanpassingen worden gedaan aan een driewieler als dit nodig is voor een lichamelijke beperking. Denk aan voor- en achterremmen combineren op één remgreep of het laten plaatsen van driewieler accessoires zoals een stok- of rollatorhouder, crankverkorters, armleuningen, spiegels, richtingaanwijzers of gordels. 

Extra ruimte voor spullen: driewielers hebben een bredere zitting en meer ruimte om spullen mee te vervoeren, bijvoorbeeld boodschappen.

Soorten driewielers

Er zijn verschillende soorten driewielers beschikbaar, elk ontworpen voor specifieke behoeften en doelgroepen. Welke driewieler de beste keuze is voor jou, hangt af van verschillende factoren. Allereerst zijn er verschillende maten. Er zijn driewielers voor kinderen, driewielers voor de jeugd en driewielers voor volwassenen. Deze zijn verkrijgbaar met verschillende soorten zithoudingen. Daarnaast kun je kiezen uit driewielers met elektrische ondersteuning en modellen zonder elektrische ondersteuning. Vervolgens maak je de keuze tussen twee wielen voor of twee wielen achter. 

Driewielers met een rechte zit

Bij driewielers met een rechte zit zijn de trappers onder het zadel geplaatst, waardoor je altijd iets voorover zit en op het stuur leunt. Op deze modellen is een normaal fietszadel geplaatst en heb je veel keuze uit merken, modellen en uitvoeringen. 

Driewielers met een comfort zit

Driewielers met een comfort zit hebben trappers die een klein stukje naar voren zijn geplaatst. Hierdoor zit je automatisch rechtop en niet voorover gebogen. Dit zorgt voor een meer ontspannen zithouding omdat je niet meer met je armen op het stuur leunt. 

Driewielers met een lage zit

Met deze modellen raakt iedereen makkelijk vertrouwd. Bij driewielers met een lage zit zijn de trappers ver naar voren geplaatst. Deze modellen hebben altijd een zitting met een rugleuning. Doordat de trappers naar voren geplaatst zijn, zit je met beide benen schuin naar voren. Daardoor wordt het bovenlijf automatisch achterover gekanteld.

Driewielers met elektrische ondersteuning

Elektrische driewielers zijn een populaire keuze voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben bij het trappen. Deze driewielers zijn uitgerust met een elektrische motor die kan helpen bij het overbruggen van lange afstanden of bij het beklimmen van heuvels. Dit maakt ze ideaal voor woon-werkverkeer of lange fietstochten in heuvelachtig terrein. Er zijn verschillende soorten elektrische ondersteuning, namelijk een middenmotor, voorwielmotor of een achterwielmotor. 

Elektrische ondersteuning d.m.v. voorwielmotor

Modellen met een voorwielmotor zijn de voordeligste elektrische driewielers. Hierbij zit de motor in het voorwiel. De fiets wordt dus aan het voorwiel vooruit getrokken. Zodra je de trappers rond draait, gaat de motor aan en begint het voorwiel te draaien. Hoe hoger je de ondersteuning zet, hoe sneller het wiel draait en hoe sneller de fiets gaat. Met dit type driewieler kun je volledig zonder kracht fietsen. 

Elektrische ondersteuning d.m.v. middenmotor

Tegenwoordig hebben de meest verkochte driewielers met elektrische ondersteuning een middenmotor. Een middenmotor geeft kracht op de trapas, daar waar je zelf ook kracht op zet met de trappers. Deze motor is iets duurder dan een voorwielmotor, maar voelt veel natuurlijker aan en is veiliger. 

Elektrische ondersteuning d.m.v. achterwielmotor

Elektrische driewielers met een achterwielmotor komen bijna niet voor. Deze modellen zijn altijd zonder versnelling of met een derailleurversnelling. Dit zijn veelal driewielers met 2 wielen voor en 1 wiel achter waar geen middenmotor op zit. 

Driewielers zonder elektrische ondersteuning

Driewielers zonder elektrische ondersteuning zijn goedkoper dan elektrische modellen. Wanneer je hiervoor kiest is het belangrijk dat je voldoende conditie en kracht in je benen hebt. Een driewieler fietst wat zwaarder dan een gewone fiets, doordat het extra wiel voor meer rolweerstand zorgt. 

Merken van driewielers

Er zijn driewielers in allerlei soorten, maten en prijsklassen. Deze zijn verkrijgbaar van verschillende hoogwaardige merken, zoals Huka, Pfau-Tec, Van Raam, Nihola, Popal, Vogue, TZbike enzovoort.  Alle merken hebben hun eigen modellen, kwaliteit, mogelijkheden en passende prijs. Verder bestaat er ook een set waarmee jij je eigen fiets kunt ombouwen tot een driewieler. De Tworby driewieler ombouwset kan op bijna iedere fiets en e-bike gemonteerd worden. 

Overwegingen bij het kiezen van een driewieler

Bij het kiezen van een driewieler zijn er verschillende belangrijke overwegingen om rekening mee te houden: 

 

Fysiek: leeftijd en fysieke capaciteiten spelen een grote rol bij het bepalen van het juiste model. Voor oudere volwassenen kan het bijvoorbeeld belangrijk zijn om een driewieler te kiezen met een lage instap en een comfortabel zadel.

 

Gebruik: daarnaast is het belangrijk om het beoogde gebruik van de driewieler in overweging te nemen. Als je van plan bent om lange afstanden te rijden, kan een elektrische driewieler de beste keuze zijn. Als je de driewieler voornamelijk gebruikt voor korte ritten in de buurt, kan een eenvoudig model zonder elektrische ondersteuning voldoende zijn.

 

Budget: het beschikbare budget is ook een belangrijke overweging bij het kiezen van een driewieler. Hoewel sommige modellen prijzig kunnen zijn, zijn er ook betaalbare opties beschikbaar voor mensen met een beperkt budget. 

Jouw ideale driewieler

Het kiezen van de beste driewieler hangt af van verschillende factoren, waaronder je leeftijd, fysieke capaciteiten, beoogd gebruik en budget. Door deze factoren in overweging te nemen en grondig onderzoek te doen naar de verschillende opties die beschikbaar zijn, maak je de juiste keuze en geniet je van comfortabel, veilig en plezierig fietsen.

 

Bij Tweewielercentrum Zwolle helpen we je graag om de ideale driewieler te vinden! Neem nu contact op en laat je adviseren door onze experts.