Let op! Schakel prive/incognito modus uit om gebruik te maken van de webshop.
  • 100 dagen bedenktijd
  • Niet goed geld terug
  • Gratis verzending vanaf €100,-

Fietsen op Driewieler

Tips voor het leren fietsen op een volwassen Driewieler

Een driewielfiets voor volwassenen ziet er uit alsof je er zo op weg fietst.
Dat is ook zo voor mensen die nog nooit op een gewone fiets hebben gezeten.
Maar wanneer men een gewone fiets gewend is, dan vergt het fietsen op een driewielfiets wel enig oefening.
Hieronder geven we een aantal tips om het fietsen op een volwassen driewieler onder de knie te krijgen.


Waarom een driewieler anders fietst.

Een driewieler voor volwassenen fietst heel anders als een gewone tweewieler. Dit geld eigenlijk voor alle fietsen met 2 wielen naast elkaar. Dus bv ook voor bakfietsen met 3 wielen. Wanneer u voor het eerst een stukje op een driewieler fietst, dan lijkt het net of de fiets een afwijking heeft. Dit heeft allemaal te maken met de stand van de fiets en uw evenwicht. De weg loopt altijd wat schuin af naar de zijkanten. Dit zorgt ervoor dat regenwater niet op de weg blijft staan. Op een gewone fiets merkt u hier niets van, want deze kantelt gewoon mee met uw lichaam. Maar omdat een driewieler 2 wielen naast elkaar heeft, kantelt deze niet met uw lichaam mee, en staat hij dus net zo scheef als de weg ook scheef afloopt.
Uw evenwicht is echter gewend om dit te corrigeren. Uw evenwicht zorgt ervoor dat u altijd recht ten opzichte van de horizon staat en zit. Maar wanneer de fiets scheef staat, en u recht zit ten opzichte van de horizon, dan komt u scheef op de fiets te zitten. En wanneer u scheef op de fiets zit, dan trekt u automatich wat aan het stuur. Hierdoor lijkt het net alsof de fiets niet goed is en altijd maar 1 kant op wil. (meestal richting de stoeprand) Naar mate u vaker op de driewielfiets heeft gezeten en gereden, went uw evenwicht hier vanzelf aan, en blijft u vanzelf steeds rechter op de fiets zitten, en gaat het fietsen dan ook steeds gemakkelijker.
We gaan u nu enkele tips geven hoe u zo snel mogelijk went aan het fietsen op een driewieler.

De enige uitzondering zijn de driewielers waarvan de trappers ver naar voren geplaatst zijn en waar een rugleuning op zit. Bijvoorbeeld de Van Raam Easy Rider en de Huka Cortes en de Pfau-Tec Scoobo.
Omdat de trappers naar voren geplaatst zijn wordt uw rug tegen de rugleuning gedrukt, en deze zorgt ervoor dat u altijd recht op de fiets blijft zitten. Op deze modellen fietst eigenlijk iedereen binnen enkele minuten gemakkelijk rond.


Het begint bij de juiste fiets.

Allereerst is het belangrijk de juiste fiets te kiezen.  Er zijn driewiel fietsen met een rechte zithouding, fietsen met de trapas ver naar voren geplaatst, en de zogenaamde comfort modellen die hier tussen in zitten.  Hoe verder de trapas naar voren geplaatst is, hoe lager u bij de grond zit. Hierdoor is het zwaartepunt lager en voelt de fiets stabieler aan. Voor sommige mensen kan dit noodzaak zijn, terwijl een ander dit niet nodig heeft en liever wat hoger en rechter zit.  Tweewielercentrum Zwolle kan u helpen om de juiste keus te maken.


De eerste meters op een driewiel fiets.

We adviseren u om eerst op een pleintje of ruime parkeerplaats te oefenen.
Hier heeft u de ruimte, en zit u niet direct met de fiets tegen de stoeprand of een auto aan, wanneer de fiets een andere kant opgaat dan uw bedoeling is.
U heeft dan alle tijd en ruimte om te corrigeren zonder bang te hoeven zijn een botsing te maken.
Eenmaal op een pleintje of parkeerplaats begint het oefenen. U kunt het best stapsgewijs te werk gaan.

Eerst gaat u gewoon op de fiets zitten, zonder nog te gaan trappen. De meeste driewielers hebben een parkeerrem, waarmee u de rem vast zet zodat de fiets niet weg rolt. Het is handig om de fiets eerst op de parkeerrem te zetten. Gaat u nu een aantal keren verzitten op het zadel, totdat u goed zit. Wanneer u goed zit, beweeg dan het stuur een paar keer heen en weer, en trap de trappers een paar keer achteruit rond. (dit kan niet met een model met terugtraprem)  U krijgt met deze oefening wat meer vertrouwen in de fiets dat hij niet omvalt. Wanneer u dit vertrouwen eenmaal heeft, zit u wat meer ontspannen op de fiets en zal het daadwerkelijke fietsen gemakkelijker gaan.

2  Nu kunt u de parkeerrem loszetten. Zet u de versnelling in de lichtste versnelling en zorgt u ervoor dat bij een elektrische driewieler de trapondersteuning uit staat. Probeer nu zo langzaam mogelijk 1 a 2 meter vooruit te fietsen. Dan weer even stilstaan.  Het is belangrijk om bij het fietsen zo ver mogelijk vooruit te kijken. In het begin zult u de neiging hebben om naar het voorwiel te kijken, dus pal voor de fiets. Maar wanneer u dit doet zult u veel sneller het stuur heen en weer bewegen, en dus niet recht vooruit fietsen. Wanneer u zo ver mogelijk vooruit kijkt, dan fietst u meer automatisch recht die kant op. Probeert u ook de voeten op de trappers te houden. Ook wanneer u afremt en stil staat. Houd u gewoon de handen bij de handremmen zodat u direct kunt remmen wanneer de fiets niet die kant op gaat die u wilt. Probeert u eerst een keer of 10 slechts 2 meter vooruit te rijden, dan weer te stoppen, en een minuutje later weer 2 meter vooruit, etc etc.  Op deze manier zult u nog niet te snel gaan. Wanneer u gelijk te snel fietst, zal de fiets bij elke stuurbeweging te snel reageren.

3  Wanneer u het gevoel heeft dat u de 2 meter per keer gemakkelijk en zonder te veel angst kunt fietsen, dan kunt u wat langere stukjes achter elkaar gaan rijden. Bouw de afstand per keer langzaam op. Iedere keer een metertje verder.  Probeer in eerste instantie alleen recht vooruit te fietsen. Pas wanneer dit wat gemakkelijker gaat kunt u er wat bochtjes bij gaan proberen. Probeer ook niet te lang achter elkaar te oefenen. U kunt beter 2 of 3 keer per dag een half uurtje oefenen, dan gelijk anderhalf uur achter elkaar.
U zult zien dat u na iedere keer oefenen al een stuk verder rechtuit fietst zonder te veel te hoeven corrigeren.

4  Zodra u zich wat meer ontspannen op de fiets voelt, en u vrij gemakkelijk rondjes op het plein of de parkeerplaats rond kunt fietsen, kunt u wat meer snelheid gaan maken door de fiets in een zwaardere versnelling te zetten. Wanneer dit ook goed aanvoelt kunt u eens op een rustige weg gaan fietsen in plaats van op de parkeerplaats. Waarschijnlijk zal dat weer even wennen zijn, omdat een weg wat schuiner loopt als een parkeerplaats of pleintje. Maar dit zal nu vrij snel wennen. Pas wanneer u zich helemaal zeker voelt op de fiets, dan kunt u wanneer u een fiets met elektrische trapondersteuning heeft deze er ook eens in de laagste stand bij inschakelen.

5  U bent nu zo ver dat u goed op de fiets uit de voeten kunt, en weer lekker mobiel bent. Blijft u wel rekening met een aantal dingen houden. Ga op een driewielfiets nooit te snel door de bochten. Omdat een driewielfiets niet mee helt in de bochten dient u de bochten iets minder snel te nemen.  Houd u altijd uw voeten op de trappers. Pas wanneer u helemaal stil staat kunt u de voeten van de trappers halen. Neemt u bochten iets ruimer als met een normale fiets. Het achterwiel aan de kant waar u naartoe stuurt neemt als het ware de binnenbocht.

 

We hopen dat u wat aan deze tips heeft en het fietsen op een driewielfiets snel onder de knie zult krijgen. Mocht u tijdens het oefenen nog vragen tegenkomen of meer uitleg over onze tips willen hebben dan kunt u gerust contact met Tweewielercentrum Zwolle opnemen. We helpen u graag verder. 
Tot slot wensen we u veel fietsplezier toe op uw nieuwe driewieler.