Let op! Schakel prive/incognito modus uit om gebruik te maken van de webshop.
  • 100 dagen bedenktijd
  • Niet goed geld terug
  • Gratis verzending vanaf €100,-

Wat is de beste helm voor een e-bike?

Of je nu een e-bike gebruikt om naar het werk te pendelen of om door het platteland te toeren, veiligheid staat altijd voorop. Een essentieel onderdeel van je beschermingsuitrusting is een kwalitatieve helm die speciaal is ontworpen voor e-bike rijden. In dit artikel bespreken we de verschillende aspecten van e-bike helmen en helpen we je bij het kiezen van de perfecte helm voor jou behoeften.

Daarom heb je een helm nodig voor je e-bike

Je vraagt je misschien af waarom het dragen van een helm zo belangrijk is bij het rijden op een e-bike. Hoewel e-bikes over het algemeen als veiliger worden beschouwd dan traditionele fietsen, brengen ze toch hun eigen risico's met zich mee. De hogere snelheden die je met een e-bike bereikt en de variabele weersomstandigheden kunnen tot gevaarlijke situaties leiden. Een helm beschermt je hoofd in het geval van een ongeluk, en verlaagt het risico op ernstig hoofdletsel.

Investeren in je eigen veiligheid

Met de aankoop van een e-bike helm investeer je in je eigen veiligheid. Fietshelmen zijn verkrijgbaar in diverse prijsklassen, waardoor er voor iedereen een geschikt model is. Door een helm te kiezen die perfect past bij je budget, rijstijl en voorkeuren, ben je goed beschermd tijdens al je fietstochten. Het beschermen van je hoofd is essentieel en de aankoop van een helm meer dan waard.

De kenmerken van een e-bike helm

Een hoogwaardige e-bike helm biedt verschillende kenmerken die je rijervaring comfortabeler en veiliger maken. Let op eigenschappen zoals schokbestendigheid, ventilatieopeningen voor luchtstroom en ingebouwde zichtbaarheidsverbeteringen. Deze eigenschappen dragen allemaal bij aan een verbeterde rit, zelfs tijdens warm weer.

Belangrijke aspecten bij het kiezen van een e-bike helm

Bij het kiezen van een e-bike helm zijn er enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden. Ten eerste is de pasvorm essentieel. Een goed passende helm blijft stevig op zijn plaats zitten en biedt de beste bescherming. Daarnaast moeten e-bike helmen voldoen aan strenge veiligheidsnormen, dus zorg ervoor dat de helm de juiste certificeringen heeft. De Europese CE EN 1078-norm is hier een voorbeeld van. Verder is ook ventilatie in de helm noodzakelijk, vooral tijdens langere ritten. 

Fietshelmen voor verschillende doeleinden

Helmen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en voor diverse doeleinden. Wat de beste helm is voor jouw e-bike hangt af van wat voor type fiets je hebt en waarvoor je deze gebruikt. Hieronder ontdek je welke fietshelmen er allemaal te koop zijn en welke kenmerken ze precies hebben:

Kinderhelmen

Een kinderhoofd is erg kwetsbaar en dient goed te worden beschermd, zelfs wanneer je kind in een kinderzitje zit. Voor kinderen is een leuk uiterlijk de voornaamste reden om een helm te willen dragen op de fiets. Daarom zijn er heel wat verschillende kinderhelmen verkrijgbaar in diverse maten en met de leukste designs. 

Urban helmen

Urban helmen zijn geschikt voor dagelijks gebruik op een stadsfiets of een e-bike. De helmen geven een zeer goede valbescherming, zitten erg comfortabel en zien er leuk uit. Daarnaast zijn urban helmen voorzien van extra veiligheidsvoorzieningen zoals een licht achterop en/of goede reflectoren voor een optimale zichtbaarheid. 

Road helmen

Road helmen vormen de perfecte keuze voor wielrenners. Ze zijn lichtgewicht, heel erg sterk en aerodynamisch. Bovendien zijn road helmen zowel te verkrijgen voor beginnende wielrenners als voor professionele wielrenners. Daarbij zijn er allerlei kleuren en maten mogelijk.

Off-road helmen

Off-road helmen zijn sterk, comfortabel en uitgerust met schokabsorberende paddings. Daardoor zijn deze helmen uitermate geschikt voor mountainbikers. De off-road helmen bieden optimale bescherming en zorgen ervoor dat de schade wordt beperkt bij een val tijdens het fietsen. 

High speed helmen

High Speed helmen worden gebruikt voor e-bikes en high speed e-bikes. Een goede high speed helm heeft een extra sterke schaal en is schokabsorberend. Daarbij is de helm voorzien van lagere slapen, waardoor het hoofd nog beter beschermd wordt. Veelal zijn deze helmen voorzien van een verlichting aan de achterkant en goede reflectoren voor een betere zichtbaarheid. 

Step en skate helmen

Step en skate helmen bieden bescherming aan steppers, skaters en skateboarders. Tijdens het uitvoeren van deze sporten kun je hard op je hoofd vallen. Een goede helm is daarom onmisbaar. Een step en skate helm is eigenlijk een gewone fietshelm, maar dan met een urban uitstraling. De helmen hebben een ronde vorm en bestaan in tal van hippe kleuren. 

De juiste maat en pasvorm kiezen

Een helm die niet goed past kan zijn beschermende eigenschappen verliezen. Daarom is het essentieel om de juiste maat helm te kiezen. Ook is het belangrijk dat je deze correct afstelt aan de hand van jouw hoofd. Het meten van je hoofdomtrek is cruciaal voor een goede pasvorm. Gebruik een meetlint net boven je wenkbrauwen en oren, en zorg ervoor dat de helm comfortabel en stevig op je hoofd zit.Zo ben je verzekerd van optimaal comfort en maximale bescherming. Bij Tweewielercentrum Zwolle ben je van harte welkom om je nieuwe helm eerst te komen testen. Neem nu contact op met ons voor persoonlijk advies. 

Onderhoud en levensduur van e-bike helmen

Door zorg te dragen voor je e-bike helm en goed te onderhouden biedt deze vele jaren bescherming. Hierbij is het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met de helm en deze rustig weg te leggen na gebruik. Gooi vooral niet met de helm, want dan kunnen er binnenin beschadigingen ontstaan. Het gevolg hiervan is dat de beschermende werking van de helm vermindert. 

Veiligheid tijdens het rijden op je e-bike

Naast het dragen van een beschermende helm, zijn er andere veiligheidsoverwegingen die je moet kennen bij het rijden op een e-bike. Door je te houden aan verkeersregels en defensief te rijden, verminder je de kans op ongelukken aanzienlijk.

De e-bike helm: onmisbaar tijdens fietstochten

Als e-bike rijder is je veiligheid van het grootste belang. Met de juiste e-bike helm ga je met vertrouwen de weg op, wetende dat je hoofd goed beschermd is. Kies verstandig, investeer in kwaliteit en geniet van je avonturen terwijl je de wereld op een e-bike verkent met een helm op je hoofd.