Let op! Schakel prive/incognito modus uit om gebruik te maken van de webshop.
  • 100 dagen bedenktijd
  • Niet goed geld terug
  • Gratis verzending vanaf €100,-

Kan ik steppen met een hond?

Van hondenbezitters horen we vaak dat ze graag zouden willen steppen met hun hond en in de meeste gevallen kunnen wij dit alleen maar aanmoedigen. Steppen is namelijk niet alleen een leuke en gezonde activiteit voor jou maar ook voor je trouwe viervoeter! Het is echter wel belangrijk om een aantal dingen in acht te houden. In dit blog vertellen we je welke honden geschikt zijn om mee te steppen, waar je op moet letten bij de aanschaf van een hondenstep en hoe je ervoor zorgt dat jullie step avontuur soepel verloopt.

Voordelen van steppen met je hond

Steppen met je hond biedt tal van voordelen voor zowel jou als je viervoetige metgezel. Allereerst is het een leuke vorm van lichaamsbeweging voor zowel de hond als het baasje en versterkt het samen ondernemen van een activiteit jullie band. 

 

Honden zijn dol op het verkennen van nieuwe omgevingen en genieten dan van alle nieuwe geuren. Dit biedt mentale stimulatie voor je hond en samen met de step op ontdekkingsreis gaan is dan ook een ideale manier om hun nieuwsgierigheid te bevredigen.

 

Daarnaast helpt steppen bij het behouden van een gezond gewicht en een goede conditie, wat essentieel is voor zowel jou als je hond. En dit alles ook nog lekker in de frisse buitenlucht! 

Is steppen geschikt voor alle honden?

Waarschijnlijk kun je na het lezen van alle voordelen van steppen met je hond niet wachten om op pad te gaan, maar het is belangrijk om eerst te overwegen of deze activiteit geschikt is voor jouw hond. Voor gezonde, energieke honden is steppen meestal een leuke activiteit maar voor oudere honden of honden met gezondheidsproblemen is het mogelijk minder geschikt. Het is daarom essentieel om de conditie en gezondheid van je hond in overweging te nemen voordat je begint met steppen. 

 

Wij raden aan om bij twijfel altijd met je dierenarts te overleggen om ervoor te zorgen dat steppen veilig is voor jouw hond.

Wat heb je nodig voor steppen met je hond?

Voordat je op pad gaat, heb je specifieke benodigdheden nodig. Investeer in een hondenstep, ontworpen met het comfort en de veiligheid van je huisdier in gedachten. Daarnaast zijn een goed zittend harnas en stevige lijn van cruciaal belang. Zorg ik ook altijd voor dat je genoeg water meeneemt voor jezelf en je harige metgezel.

Wat is een hondenstep?

Hondensteps zijn steps die geschikt zijn om samen met je hond te steppen of de hond de step voort te laten trekken. Hondensteps zijn over het algemeen off-road steps omdat er niets leuker voor je hond is dan lekker de natuur in te gaan. Een hondenstep is stevig uitgevoerd en is voorzien van een dog adapter om de treklijn aan je step te bevestigen of heeft de mogelijkheid hiervoor. 

 

Bij Tweewielercentrum Zwolle bieden we een scala aan hoogwaardige hondensteps van merken als Crussis, Kickbike en Yedoo. Deze merken staan bekend om hun kwaliteit en duurzaamheid, wat essentieel is voor een probleemloze step rit met je hond. Om je hond zo comfortabel mogelijk te houden tijdens het steppen zijn er in onze webshop ook verschillende accessoires beschikbaar.

 

Bekijk ons gehele assortiment op onze hondenstep pagina.

Hoe kies je de juiste hondenstep?

Bij het kiezen van de juiste hondenstep is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren. Allereerst moet de step geschikt zijn voor de grootte en het gewicht van je hond. Een te kleine step kan oncomfortabel zijn voor je hond, terwijl een te grote step moeilijk te manoeuvreren kan zijn.

 

Daarnaast moet je nadenken over de terreinen waarop je van plan bent te steppen. Als je van plan bent off-road avonturen te gaan beleven, heb je een step met robuuste banden en schokdempers nodig. Als je voornamelijk op gladde paden wilt steppen, is een step met lichtere banden geschikt.

 

Advies nodig? De deskundige medewerkers van Tweewielercentrum Zwolle staan klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuze voor jou en je hond. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen als je vragen hebt! 

Steppen met je hond: de juiste voorbereiding

Om je step avontuur soepel te laten verlopen is het cruciaal dat je het steppen met je hond rustig opbouwt. Het is belangrijk dat je hond rustig kan wennen aan de step en genoeg tijd krijgt om een goede conditie op te bouwen. Het plannen van je rit is ook van groot belang. Kies routes die geschikt zijn voor jou en je hond, rekening houdend met de conditie van de paden en eventuele hellingen. Zorg ervoor dat je voldoende water meeneemt voor zowel jou als je hond, vooral op warme dagen.

De juiste uitrusting voor je hond

Een van de belangrijkste stappen bij de voorbereiding op een hondenstep avontuur is ervoor te zorgen dat je hond de juiste uitrusting heeft. Een goed passend tuig is van cruciaal belang. Het tuig moet comfortabel zitten en voldoende bewegingsvrijheid bieden. Daarnaast is het belangrijk om een lijn te kiezen die geschikt is voor steppen. Speciale lijnen met schokdempers zijn ideaal omdat ze schokken absorberen en de belasting op je hond verminderen. Ook zijn er beschermende schoenen beschikbaar voor je hond om zijn poten te beschermen tegen scherpe voorwerpen en ruwe ondergronden.

Training van je hond voor het steppen

Voordat je aan een hondenstep avontuur begint, is het essentieel om van tevoren voldoende  je hond te trainen. Je hond moet wennen aan de step en leren om naast je te rennen zonder te trekken. Begin met korte sessies en verleng geleidelijk de duur en intensiteit van de training. Beloon je hond door positief gedrag aan te moedigen. Geduld en consistentie zijn de sleutel tot succesvolle training.

Veiligheidstips voor jou en je viervoeter

Veiligheid staat voorop bij het steppen met je hond. Draag altijd beschermende uitrusting, zoals een helm, kniebeschermers en elleboogbeschermers. Zorg ervoor dat je hond goed is vastgemaakt aan de step en dat de lijn niet te strak staat. Het is ook verstandig om reflecterende kleding te dragen, vooral als je in de schemering of 's nachts gaat steppen. Het spreekt voor zich dat het belangrijk is alert te zijn op verkeer en andere weggebruikers en de verkeersregels te respecteren.

Ideale locaties voor hondenstep avonturen

Nederland biedt tal van prachtige locaties waar je met je hond kunt steppen. Denk aan uitgestrekte parken, mooie natuurgebieden en langs de kustlijn. Het is belangrijk om rekening te houden met lokale regelgeving met betrekking tot honden, zoals aanlijnplicht en eventuele toegangsbeperkingen.

Veelgestelde vragen