Let op! Schakel prive/incognito modus uit om gebruik te maken van de webshop.
  • 100 dagen bedenktijd
  • Niet goed geld terug
  • Gratis verzending vanaf €100,-

Hoe kies je de beste elektrische driewieler voor jouw behoeften?

Elektrische driewielers winnen snel aan populariteit onder fietsers van alle leeftijden vanwege hun stabiliteit, comfort en gemak. Maar het vinden van de juiste elektrische driewieler die perfect past bij jouw behoeften kan een uitdaging zijn, vooral door de talrijke keuzemogelijkheden. In dit artikel gaan we dieper in op driewielers en hoe je een elektrisch model kiest dat aan al jouw eisen voldoet.

Soorten elektrische driewielers

Er zijn verschillende soorten driewielers, waaronder driewielers voor kinderen, driewielers voor de jeugd en driewielers voor volwassenen. Deze zijn verkrijgbaar met elektrische ondersteuning. Hierbij zijn diverse soorten motoren mogelijk qua aansturing. Daarnaast zijn er allerlei modellen qua zithouding te verkrijgen. 

Soorten motoren bij driewielers

Driewielers zijn er met verschillende soorten elektrische ondersteuning. Je hebt de keuze uit een naafmotor (voorwielmotor en achterwielmotor) en een middenmotor. 

Driewieler met elektrische ondersteuning d.m.v. voorwielmotor

Driewielers met een voorwielmotor zijn de voordeligste elektrische modellen. Bij deze fietsen zit de motor in het voorwiel. Hierdoor wordt de driewieler aan het voorwiel vooruit getrokken, wat soms onnatuurlijk en minder stabiel kan aanvoelen. Zodra je de trappers rond draait, gaat de motor aan en begint het voorwiel te draaien. Hierbij geldt: hoe hoger de ondersteuning, hoe sneller het wiel gaat draaien en hoe sneller de fiets gaat. Het voordeel is dat de motor al het werk doet en je zonder kracht kunt fietsen. Ideaal voor mensen die weinig tot geen kracht in de benen hebben. Een aandachtspunt bij fietsen met een voorwielmotor is dat deze minder kracht hebben, vooral als je op een heuveltje fietst. 

Driewieler met elektrische ondersteuning d.m.v. achterwielmotor

Elektrische driewielers met een achterwielmotor kom je bijna niet tegen. Het nadeel van een achterwielmotor is dat deze niet gecombineerd kan worden met een naafversnelling. Deze modellen zijn dus altijd zonder versnelling of met een (kwetsbare) derailleurversnelling. Dit zijn veelal driewielers met 2 wielen voor en 1 wiel achter waar geen middenmotor op zit. 

Voordelen van een naafmotor
Nadelen van een naafmotor

Driewieler met elektrische ondersteuning d.m.v. middenmotor

Tegenwoordig hebben veel driewielers met elektrische ondersteuning een middenmotor. Deze motor geeft kracht op de trapas, daar waar je zelf ook kracht op zet met de trappers. Dit type motor is iets duurder dan een voorwielmotor, maar voelt natuurlijker aan en is krachtiger, veiliger en stiller. Bij een middenmotor bepaalt de stand van de ondersteuning hoeveel kracht je zelf nog moet zetten om de trappers rond te draaien. Hoe hoger je de ondersteuning zet, hoe minder kracht je hoeft te zetten om de trappers rond te draaien. De snelheid bepaal je zelf.

Voordelen van een middenmotor
Nadelen van een middenmotor

Zithoudingen bij driewielers

Hieronder kom je meer te weten over de verschillende modellen qua zithouding en plaatsing van de trappers. Dit bepaalt namelijk grotendeels de rij-eigenschappen:

Driewielers met een rechte zit

Driewielers met een rechte zit hebben trappers die onder het zadel zijn geplaatst. Dit zorgt ervoor dat je altijd iets voorover zit en op het stuur leunt. Deze modellen zijn voorzien van een normaal fietszadel en bieden talrijke keuzemogelijkheden op het gebied van merken, modellen en uitvoeringen.  

Driewielers met een comfort zit

Bij driewielers met een comfort zit zijn trappers een klein stukje naar voren geplaatst. Daardoor zit je automatisch rechtop en niet voorover gebogen. Deze fietsen zorgen voor een meer ontspannen zithouding omdat je niet meer met je armen op het stuur leunt. 

Driewielers met een lage zit

Modellen met een lage zit zijn makkelijk in gebruik voor iedereen en voelen stabiel aan. Bij deze driewielers zijn de trappers ver naar voren geplaatst en is er altijd een zitting met een rugleuning. Doordat de trappers naar voren zijn geplaatst, zit je met je beide benen schuin naar voren. Hierdoor wordt je bovenlijf automatisch achterover gekanteld. Het voordeel van deze fietsen is dat de zitting met rugleuning stabiliteit geeft aan het lichaam en je goed rechtop de fiets houdt. Daarbij fiets je meer vanuit de benen, waardoor de rug wordt ontlast. 

Elektrische driewielers testen

Het kiezen van de beste elektrische driewieler vereist een zorgvuldige afweging van verschillende factoren, maar met de juiste informatie en testritten vind je een fiets die aan jouw behoeften voldoet. Bij Tweewielercentrum Zwolle is het mogelijk om de verschillende modellen elektrische driewielers te testen en deskundig advies krijgen om de juiste keuze te maken. Ons ervaren personeel staat klaar om al jouw vragen te beantwoorden en je te helpen bij het vinden van de ideale fiets. Naast een groot aanbod driewielers hebben wij tal van driewielers accessoires om je nieuwe fiets compleet mee te maken.